TEİS: SAHTE İLAÇLAR HER YIL BİR MİLYON CAN ALIYOR

Mete Generaloğlu/ SAĞLIKMUHABİRİ.NET-ANKARA

İstanbul'da emniyet güçleri tarafından gerçekleştirilen sahte ilaç operasyonu sonrasında bir basın açıklaması yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Dünya Sağlık Örgütünün verilerine bakıldığında internetten satılan ilaçların yüzde 50'sinin sahte olduğu ve bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini ifade etti.

 TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan emniyet güçlerince yapılan son operasyonla yapılan içinde ölümcül madde bulunan zayıflama çayı ve çeşitli bitkisel ürünlerin kaçak yollarla piyasaya sürüldüğünün bir kez daha gözler önüne serildiğini ifade ederek, “ Ele geçirilen ürünler arasında, cinsel güç attırıcı sprey ve uzun süredir sosyal medyada ünlülerin reklamını yaptığı teff tohumlu "zayıflama çayı" da bulunuyor. Her geçen gün basında yer alan “sahte ilaç vurgunu”, “kaçak ilaçlar ele geçirildi”, ”sahte ilaçtan zehirlendi” başlıklı haberleri üzüntüyle takip ettiklerini söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Sahte ve kaçak ilaçlar, etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere ve zehirlenmelere hatta ölümlere neden olabilmektedir. Bu yüzden vatandaşlarımız, ilaçlarını kesinlikle eczanelerden temin etmelidir” dedi.


HALK SAĞLIĞI İÇİN BÜYÜK RİSK


İnternetten ilaç almanın sakıncalarını daha öncede defalarca vurguladıklarını kaydeden TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Sıradan bir vatandaşa internetten ilaç almayın uyarısı yaparken, bu furyaya ünlüler de katıldı” dedi. Birçok ürüne bitkisel kökenli olması gerekçesinin arkasına sığınılarak Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan onay alındığını ve bunların her yerde kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız olarak vatandaşa satılmakta olduğunu sözlerine ekleyen Saydan, “Kaynağı, üreticisi, saklama şartları bilinmeyen ve gerekli inceleme ve analizleri yapılmamış bu ürünlerin satılması, halk sağlığı için büyük risk taşıyor. Ülkemize kaçak olarak giren ilaç çeşitlerinde zayıflama ilaçları, afrodizyak etkili ilaçlar, saç ürünleri ve hormonlar başı çekiyor.  Kaçak ilaçlar, ülkemize yurt dışından izinsiz, kontrolsüz olarak yasal olmayan yollarla gelen ilaçlardır. Bu ilaçların Sağlık Bakanlığı’nca kontrolü yapılmamış olduğundan; içindeki etken maddenin tam olup olmadığı da bilinmemektedir


YÜZDE 50’Sİ SAHTE

 Dünya Sağlık Örgütünün verilerine bakıldığında internetten satılan ilaçların yüzde 50'sinin Sahte olduğunu sözlerine ekleyen Nurten Saydan  “Bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği görülmektedir. Özellikle internet sitelerinden yapılan özendirici ve süslü söylemlere aldanılmaması ve asla internet üzerinden ilaç alınmaması gerekmektedir. Çünkü, sahte ve kaçak ilaçlar en çok internet üzerinden satış imkanı bulmaktadır.Unutulmamalıdır ki; İster bitkisel, ister hayvansal kaynaklı olsun ilaçlar insan vücudunda sistemik etkisi olan kimyasal maddelerdir. Halkımızın sağlığı için ilaçların, eczaneden, eczacıya danışarak alınması gerekmektedir. 

Gerek internet üzerinden, gerekse eczane dışında ilaç satışına izin verilmemeli, bitkisel ürünler ile gıda takviyeleri Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılıp eczanelerden satılmalı, internet üzerinden tedavi edici özelliği belirtilerek ilaçmış gibi satılan ürünlere de göz yumulmamalı bu konuda ağır yaptırımları olan cezalar uygulamalıdır” diye konuştu.


 



Haber Resimleri