YABANCI UYRUKLU ASİSTAN DOKTORLARIN ZOR MESAİSİ

Türkiye'de çalışan yabancı uyruklu asistan doktorlar, Türk meslektaşları ile aynı eğitimi aldıkları ve aynı iş yükünü taşıdıkları halde çok daha az ücret alıyor. Üstelik kendileri yapmadıkları takdirde sigortaları da yok. Talepleri, sosyal hak ve maaşlarında iyileştirme.


 

Türkiye'de çalışan yabancı uyruklu asistan doktorlar, Türk meslektaşları ile aynı eğitimi aldıkları ve aynı iş yükünü taşıdıkları halde çok daha az ücret alıyor. Üstelik kendileri yapmadıkları takdirde sigortaları da yok. Talepleri, sosyal hak ve maaşlarında iyileştirme.

 

Türk meslektaşlarıyla aynı iş yükünü paylaşmalarına rağmen yabancı uyruklu hekimlerin net maaşları Türk meslektaşlarının çok altında kalıyor. Türkiye'deki meslektaşlarının aksine döner sermayeden ek ödeme alamıyor ve çalıştıkları kurumca sağlık sigortaları yapılmıyor. Türkiye’ye büyük hayallerle gelen yabancı asistan hekimler, geçimlerini sağlayabilmek için ek ödeme alabildikleri tek gelir kapısı olan nöbetlere mahkûm bırakılıyor. Ancak tek geçim kapısı olan nöbetler de hekimler kıdem aldığında 1’e kadar düşebiliyor.

Türkiye’de  Azerbaycan, Tacikistan, Özbekistan, Moğolistan gibi farklı farklı ülkelerden gelen yabancı uyruklu hekimler hizmet veriyor Talepleri ise eşit işe eşit ücret ve katkı sundukları döner sermayeden pay almak.

 

EK ÖDEME, DÖNER SERMAYE, TEŞVİK, PROMOSYON YOK


Bir doktor olarak bütün sorumlulukları aldıklarını ancak yeterli maaşı kazanamadıklarını söyleyen yabancı uyruklu asistan doktorlara 4 bin 300 lira ücret ödeniyor. Oda sistemde maaş olarak geçmiyor. Yabancı uyruklu doktorlar bu nedenle ek ödeme, döner sermaye ve teşvik gibi uygulamaların hiçbirinden yararlanamadıklarını belirterek tüm bunları ek olarak maaş almadıkları gerekçesiyle promosyon uygulamasından da mahrum kaldıklarını vurguluyorlar.

Yabancı uyruklu asistan doktorlar, yaşadıkları maddi sorunlar nedeniyle kimilerinin kendi branşları dışında dışarıda ek iş yaparak hayatlarını kazanmaya çalıştıklarını ifade ediyorlar.

 

YASAL DÜZENLEME TALEBİ

Yabancı uyruklu asistan doktorların sigortası da yok. ''Sigortasını yapmayan yabancı uyruklu asistan doktorlar, sonunda ciddi sağlık sorunları yaşayıp kendi hastanelerinde bile yüksek ücret ödeyebildiklerini belirtiyorlar. Hukuki olarak öğrenci statüsünde tanımlandıklarını vurgulayan yabancı uyruklu asistan doktorlar, vatandaş olmadıkları için memur olamadıkları, öğrenci olunca da hem SGK meselesi hem ödenen ücretler veya ek ödemelerin hepsinde sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyorlar. Yabancı uyruklu asistan hekimler “.Bize mümkünse yeni bir statü, yasal düzenleme gelmesi lazım” diyorlar.

Yabancı uyruklu öğrenciler tıp fakültesine ve tıpta uzmanlık sınavına kendilerine ayrılan kontenjanla giriyorlar.

Haber Resimleri