OLIVIA UYGULAMASI ARTIK TÜRKÇE

Yumurtalık Kanseri hastalarına yönelik bir uygulama olan Olivia'nın İngilizceden sonra ilk defa Türkçeleştirilmesi sağlandı.

Bu yıl İstanbul’da düzenlenen 2023 Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği (ESGO) Kongresi'nde yapılan lansmanda kullanıma sunulan Olivia uygulamasının Türkçe versiyonu ile artık yumurtalık kanserinden etkilenen herkese, teşhisten tedaviye ve sürekli bakıma kadar, çevrim içi/online olarak kapsamlı günlük destek sağlanabilecek.

 

Sağlıkmuhabiri.net/Ankara

 

Türkçe Lansmanı Gerçekleştirildi

 

Yumurtalık Kanseri Platformu(OCC) tarafından hayata geçirilen Olivia, İngilizce’den sonra ilk defa farklı bir dile çevrildi ve yumurtalık kanseri teşhisi alan hastalar ve yakınlarının kullanımına Türkçe olarak sunuldu.

Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği (ESGO), Avrupa Jinekolojik Kanser Savunuculuk Grupları Ağı (ENGAGe) ve AstraZeneca'dan oluşan Avrupa merkezli iş birliği oluşumu Yumurtalık Kanseri Platformu (OCC),  yumurtalık kanserinden etkilenen hastalar için özel olarak tasarlanan dijital uygulama Olivia’nın Türkçe lansmanını gerçekleştirdi.

Söz konusu interaktif dijital uygulama, 28 Eylül - 1 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında İstanbul’da düzenlenen 2023 Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği (ESGO) Kongresi'nin Başkanlık Oturumu’nda sağlık profesyonelleri ve hasta derneklerine tanıtıldı.  Olivia'nın Türkçe versiyonu, Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği ve Türkiye’nin önde gelen hasta derneklerinden Kanserle Dans Derneği tarafından, OCC üyelerinin ve AstraZeneca Türkiye'nin koşulsuz desteğiyle hazırlandı. “Olivia” uygulaması ile yumurtalık kanseri teşhisi sonrası hasta ve hasta yakınlarının hastalıkla ilgili doğru ve güncel bilgilere ulaşması hedeflenmekte. Uygulama ile hastaların yumurtalık kanseri deneyimlerinin her aşamasında onlara rehberlik edilmesinin yanısıra, sürekli güncellenen içeriklere erişim ve uygulamada yer alan Olivia isimli çizgi karakterle interaktif iletişime geçme imkanı da sunulmakta.

 

Hastaların İhtiyaç Duyduğu Desteği Alabilecekleri Bir Kaynak

 

“Olivia” uygulamasının Türkçeleştirilmesi ve Türkiye’deki hastaların kullanımına sunulmasında büyük katkıları olan Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Başkanı Dr. Ali Ayhan ve Sayman Üyesi Dr. Çağatay Taşkıran projeyle ilgili olarak , ““Bu değerli kaynağın artık Türkçe olarak da hastaların kullanımına sunulmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Bir hekim olarak yumurtalık kanseri tanısının ne kadar zor konulabileceğini ve hastaların klinikten ayrıldıktan sonra ihtiyaç duydukları desteği bulmakta zorlandığını görüyoruz. İşbirliğimizin sağlık ekiplerinin hastalarına sağlayabileceği hizmetleri tamamlayabilecek ve hastaların deneyimleri boyunca ihtiyaç duydukları hayati desteği alabilmelerini temin edecek değerli bir kaynakla sonuçlanmasından çok mutluyuz" dedi.

 

Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan ise yaptığı açıklamada “Yıllar boyunca yumurtalık kanseriyle yaşayan tanıdığım birçok kadın, kanser tedavisine odaklanmakla mümkün olduğunca normal bir hayat sürdürmeye çalışmak arasında denge bulmakta zorlandılar. “Olivia” uygulamasının yumurtalık kanseri ile yaşayan hastaların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarıyla ilgili önerilerde de bulunmasını hastaların daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşması açısından çok önemsiyoruz.” diye konuştu.

 

 “Olivia” uygulaması, yumurtalık kanseri teşhisi konan, tedavi gören ve bununla yaşayan kişilerin yanı sıra hasta yakınları, destek birimleri ve sağlık ekipleri için tek noktadan bilgi sağlayan kapsamlı bir dijital platform olarak tasarlandı. Olivia’da yer alan içerikler arasında yumurtalık kanseri yolculuğu, yumurtalık kanseri tanısı ve tanı sonrası yaşam konusunda rehberlik, yumurtalık kanseri teşhisi konan kadınların hikayeleri, günlük dile çevrilmiş tıbbi terimler sözlüğü, hasta dernekleri rehberi yer alıyorr. Uygulama sadece hastalara değil, başta hasta yakınları olmak üzere her kesime hitap edecek şekilde hazırlandı.

 

Haber Resimleri