TEİS: DEPREMZEDE ECZACILAR HAYATLARINA DEVAM EDEBİLMEK İSTİYOR

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında depremzede eczacıların sorunları kamuoyuna açıklandı. TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, afet bölgesinde nakil bekleyen depremzede eczacılar için Sağlık Bakanlığı’na mücbir sebep hakkını uygulama çağrısı yaptı.

 

  • TEİS Başkanı Eczacı Nurten Saydan, sendikalarının 17’nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla afet bölgesinde nakil bekleyen eczacılar, bulunmayan ilaçlar ve alternatif geri ödemedeki sorunlara ilişkin basın toplantısı düzenledi.  Saydan, "Yasal hakkımız olan nüfusa göre eczane açma kriteri uygulanmaksızın nakil hakkımızın depremzede meslektaşlarımıza doğrudan verilmesini sağlayacak yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını bekliyoruz" dedi.


Mete Generaloğlu/ Sağlıkmuhabiri.Net/ Ankara



  • “CİDDİ MAĞDURİYETLER YAŞANIYOR”

  • Nurten Saydan, “Başka bir ilde veya ilçede yaşamını sürdürmek isteyen, kaybettiği meslektaşlarının ve çalışanlarının yüreğinde taşıdığı acısını hafifletmek isteyen meslektaşlarımız depremin üstünden 80 gün geçmesine rağmen yasal düzenlemedeki; amir hükmü gereğince Sağlık Bakanlığınca henüz bir tespit ve ilan yapılmadığından, hak kaybı yaşamamak için il ya da ilçe dışına eczane nakli yapamamakta, ciddi mağduriyetler yaşamaktadırlar” dedi.

  • “BAHANELER İLAÇ YOKLUĞUNA ÇARE OLAMAZ”

  • Saydan “Yetkililerin sağduyulu davranarak, gerekli adımları atacaklarına inanıyoruz.” diye sürdürdüğü açıklamasında, uzun süredir yaşanan ilaç krizlerine de yer verdi. İlaç krizinin kronik bir hal aldığını ifade eden Saydan “İlaç avro kurunun gerçek avro kuruna göre güncellenmemesinden dolayı ülkemizde bulunamayan ilaç sorunu yıllardır hasta ve eczacıyı mağdur etmeye devam ediyor. Göz damlalarından tansiyon ilaçlarına, kanser ilaçlarından temel antibiyotik ilaçlarına kadar birçok ilaç piyasada yok. Eczacılar ellerinde ilaç olmadığından özellikle nöbetlerde hastalara hizmet sağlayamıyorlar” dedi.
  • Bu uygulamadan acilen vazgeçilmesi, ekonomik gerçeklere uygun yeni bir düzenleme yapılması gerekmediğini vurgulayan Saydan, “Bahaneler üreterek ve geçici iyileştirmeler yapılarak ‘ilaç yokluğuna’ çare bulunamaz. İlaç bulunabilirliği Sosyal Güvenlik Kurumunun bilimsellikten uzak tasarruf tedbirlerine ve firmalara uygulatamadığı ‘Kamu Kurum İndirimleri’ne bırakılmayacak kadar, ülkemiz ve vatandaşımız için önemlidir.”  İfadelerini kullandı.

  • “DANIŞTAY KARARLARI UYGULANMIYOR”

  • TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan sözlerini SGK tarafından tedavi ve ilaç harcamasından tasarruf amacıyla bilimsel gerçekliğe aykırı bir takım yanlış uygulamaların hayata geçirildiğini, bunların en çarpıcı olanın da “Terapötik Referans” denilen ve kurum tarafından TR simgesi verilen uygulama olduğuna işaret eden Saydan, “Vatandaşlarımız tarafından ‘muadil ilaç’ da denilen ilaçlar; ‘eşdeğer’, daha doğrusu biyoeşdeğer ilaçlardır.. SGK’nın Terapötik Referans uygulaması; ‘eşdeğer ilaç’ uygulamasına büyük zarar vermektedir. Bir eşdeğer ilaç, referansıyla aynı etkinlik, kalite ve güvenilirliktedir. SGK’lı vatandaşlarımız tarafından gayet iyi bilinen, zamanında SSK eczanelerinde eşdeğerliliğe bakılmaksızın stokta ne varsa verilen ilaçlar gibi; SGK, TR gurubu ilaçlar için kendi başına yasal düzenlemeler çıkarttı. TEİS olarak hukuksal mücadele ile iki kere yürütmeyi durdurma aldığımız Danıştay kararları kurum tarafından uygulanmamak için çeşitli bahaneler üretilmeye çalışılıyor. Bu uğraşlar sonucunda da yeni referans gurubu kuran ve adlandıran Sosyal Güvenlik Kurumu yüzünden vatandaşlarımız daha fazla ilaç fiyat farkı ödemek zorunda kaldıkları gibi istedikleri ilaçlara da ulaşamıyorlar” diyerek sürdürdü.

  • “ALTERNATİF GERİ ÖDEME GİZLİ SAKLI ÖDEMEDİR

  • TEİS Genel Başkanı Saydan yaptığı basın açıklamasının son bölümünde “Alternatif Geri Ödeme” konusunda görüşlerini dile getirdi. “Sakın isminde yer alan ‘alternatif’ kelimesine aldanılmasın.  Konu ‘Alternatif Geri Ödeme’ değil, adeta ‘Gizli Saklı Ödeme’dir” diye konuşan Saydan, “ Kurum bu uygulama ile bazı ilaçlar için firmalarla tek tek fiyat görüşmeleri yapmakta, Sağlık Bakanlığınca belirlenip yayınlanan resmi fiyatları dikkate almayarak yetkisini aşmaktadır. Bu uygulama için de Sendika olarak Danıştay’da dava açıp kazandık. Ancak söz konusu uygulama şekil değişikliği ile kurumca devam ettirilmektedir. Devletin finans kurumları şeffaf olmak zorundadır. Gizli anlaşmalar yapıp firmalardan yeminli ifadeler alamaz, kamunun bilgisi dışında iş ve işlem yapamazlar.” dedi. Alternatif Geri Ödeme uygulamasının ilginç bir hale geldiğini sözlerine ekleyen Nurten Saydan, “Bu ilaçların listesi bile yayınlanmıyor. Kurum tarafından hangi ilaçlarda bu fiyat karmaşasının yaşandığı belirtilmediği için sendikamıza hasta ve eczacı mağduriyetleri sonucu bize ulaşan bu ilaçların listesi, daha doğrusu bize ulaşan sorunların listesini sizlerin de dikkatinize sunuyoruz. Zira ciddi ve ağır maliyetli hastalıklarda kullanılan bu liste kapsamındaki ilaçlarda oluşan farklar yüzünden hasta vatandaşlarımız perişan oluyor, kutu başı binlerce lira ödemek zorunda kalıyorlar. SGK’nın bu hatalı uygulaması neticesinde hem eczacılarımız hem de hastalarımız çok ciddi bir mağduriyet yaşıyor” ifadelerini kullandı. 

Haber Resimleri