KİLİS PROF. DR. ALAEDDİN YAVAŞCA DEVLET HASTANESİ HİZMETE AÇILDI

Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi açıldı. Kilis ve çevre bölgelerdeki sağlık hizmetlerine önemli katkı sağlayacak olan hastane ve ek hizmet binasıyla kentteki sağlık kapasitesi yüzde 300 artacak.


Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi 6 Aralık’ta Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay, AB Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut ve CEB Guvernör Yardımcısı Tomáš Boček’in katılımıyla hizmete açıldı.


Saglikmuhabiri.net

50 milyon avroluk AB hibesiyle inşa edilen ve en ileri teknoloji ile donatılan 400 yataklı Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi 6 Aralık’ta açıldı. Hastane 400 yatak, 19 dalda poliklinik ve Ağız Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) ile aynı anda 3000 kişiye hizmet verebiliyor. Kilis ve çevre bölgelerdeki sağlık hizmetlerine önemli katkı sağlayacak olan hastane ve ek hizmet binasıyla kentteki sağlık kapasitesi yüzde 300 artacak.

Avrupa Birliği’nin Türkiye'deki Mülteciler için AB Mali Yardım Programı kapsamında finanse edilen hastanenin projesi Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB) tarafından yürütülürken proje uygulaması ise Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirildi. Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi’nin tamamlanması ile mevcut devlet hastanesi de ek bina olarak hizmet vermeyi sürdürecek. Böylece Kilis’te aynı anda 5000 kişiye hizmet verme kapasitesi olan bir hastane kompleksi oluşturularak Suriyeli mültecilerle nüfusu neredeyse iki katına çıkan Kilis’te sağlık hizmetlerine erişim önemli ölçüde iyileştirilecek.


İleri teknoloji ile donatılan yeni binada 24 ameliyathane, en son teknoloji görüntüleme sistemleri, 7 gün 24 saat acil servis, 50 diş sağlığı üniteli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile birlikte 19 alanda poliklinik hizmeti ve kapsamlı yoğun bakım üniteleri yer alıyor. Hastanede MR cihazı, 10 röntgen odası, mamografi ve tomografi odaları ile 7 ultrason odasının yanı sıra dünya standartlarında bir biyokimya laboratuvarı ve 12 yatak kapasiteli 2 diyaliz odası bulunuyor. CEB Guvernör Yardımcısı Tomáš Boček, hastanenin Kilis'te yaşayan herkesin yararına olacak şekilde dört yıl gibi kısa bir sürede inşa edilmesini sağlayan Türkiye, CEB ve Avrupa Birliği arasındaki iş birliğinden söz etti. Boček sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastanenin hayata geçirilmesinde elde edilen deneyimin gelecekte benzer yatırımlar için örnek teşkil edeceğine inanıyorum” dedi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise konuşmasında, “Kilis, Türkiye’deki Suriyeli mülteci nüfusunun en yoğun olduğu illerden biri. Avrupa Birliği, Kilis’teki sağlık altyapısının artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye ulaşması hedefiyle, 400 yatak kapasiteli yeni hastanenin finansmanıyla Kilis’e önemli bir katkı sağladı” ifadelerini kullandı.


 T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunayda yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği iş birliğiyle yürüttüğümüz projelerle, tüm vatandaşlarımıza ve ülkemizde misafir ettiğimiz mülteci kardeşlerimize ulusal sağlık sistemi çatısı altında ulaşılabilir, kaliteli ve süreklilik arz eden sağlık hizmetleri sunmayı hedefliyoruz. Kilis’te faaliyete başlayan yeni hastanemiz de bu çabaların bir parçası ve bölgede yaşayan halklara çok büyük katkılar sunacağına inanıyorum” diye konuştu.

 

Açılışa katılanlar hastane hakkında bilgi aldı

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar, hastaneyi ziyaret ederek kullanılan son teknolojiler ve hastanenin kapasitesi hakkında detaylı bilgi aldı. Heyetle birlikte hastaneyi ziyaret eden Kilis Valisi Recep Soytürk, Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, incelemelerde bulundular. Heyet, İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık ve Hastane Başhekimi Dr. Fazıl Arısoy’dan hastane hakkında bilgi aldılar.

Kilis Valisi Recep Soytürk, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti 2011 yılından beri, yanı başında gerçekleşen olaylara seyirci kalmamış, Suriyeliler için açık kapı politikası izlemiş ve “geçici koruma” statüsü vererek sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerden faydalanmaları sağlanmıştır. Kilis ili Türkiye’de kendi nüfusundan fazla göçmen barındıran tek il olma özelliğine sahiptir.” dedi. Hızla artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun çalışmalar yapıldığını belirtti.

 

Kilis’te günde 5000 kişiye sağlık hizmeti

Yapılan hastane ile Kilis’teki sağlık hizmetlerindeki kapasitenin yüzde 300 artmasına dikkat çeken yetkililer konuyla ilgili detaylı açıklamalarda bulundular.

Kilis İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık yaptığı açıklamada pandemi koşullarına rağmen hastanenin inşaatı için tüm ekiplerin özverili çalışmaları yürüttüklerini ve Sağlık Bakanlığı olarak hastanenin uzman kadrosuyla bu kadar hızlı bir sürede hizmete açılmasından duydukları memnuniyeti belirtti. Arık, Avrupa Birliği’nin Türkiye'deki Mülteciler için AB Mali Yardım Programı kapsamında finanse edilen hastanenin kentin sağlık yükünü hafifletmekte önemli rol alacağını söyledi.


Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi ve Ek Binası Başhekimi Dr. Fazıl Arısoy ise, “Uzman hekim kadromuz ve sağlık personelimizle yeni hastanemizde verdiğimiz hizmetin yanı sıra mevcut hastanemiz de ek bina olarak hizmet vermeye devam edecek. 600 yatak kapasitemiz, günde 5000’den fazla hastaya tedavi sunmaya hazırız. Kilis ve çevresinde yaşayan ve sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan herkese en iyi hizmeti vermeye hazırız” diye konuştu.

 

 

 

 

Haber Resimleri