HELAL UYGUNLUK BELGESİ VEREN İLK ÜNİVERSİTE

Lokman Hekim Üniversitesi “Helal Uygunluk Belgesi” veren ilk üniversite olmanın gurunu yaşıyor. 2021 yılında kurulan olan Lokman Hekim Üniversitesi Helal Ürün Uygulama ve Araştırma Merkezi (LHUHAM) “Helal Belgelendirme” hizmeti vermeye başladı.

HELAL UYGUNLUK BELGESİ VEREN İLK ÜNİVERSİTE

 

Lokman Hekim Üniversitesi “Helal Uygunluk Belgesi” veren ilk üniversite olmanın gurunu yaşıyor. 2021 yılında kurulan olan Lokman Hekim Üniversitesi Helal Ürün Uygulama ve Araştırma Merkezi (LHUHAM) “Helal Belgelendirme” hizmeti vermeye başladı.

 

Saglikmuhabiri.net/ANKARA

 

Ürün ve hizmetlerde “Helal Uygunluk Belgesi”

Lokman Hekim Üniversitesi Helal Ürün Uygulama ve Araştırma   Merkezi (LHUHAM); gıda, ilaç, kozmetik, temizlik ve dezenfektanlar gibi ürünler ile yemek, turizm gibi hizmetlere yönelik Helal Belgelendirme, Eğitim ve AR-GE faaliyetleri gerçekleştiriyor.  İslami ve etik değerlere bağlı uzman kadrosu ile bilimsel ve teknolojik altyapısı sayesinde sürdürülebilir ve güvenilir çalışmalar yürütmektedir. Merkez aynı zamanda, ilgili bakanlıklar, üniversiteler ve STK’lar ile iş birliği yaparak bu alanda sürekli iyileştirmeye de katkı sağlıyor.

 

Başvurular Alınmaya Başladı

Lokman Hekim Üniversitesi Helal Ürün Uygulama ve Araştırma Merkezi, bu çerçevede helal belgelendirme hizmeti sunmak üzere başvuruları almaya başladı.

Çalışmalar konusunda bilgi veren aynı zamanda Lokman Hekim Üniversitesi rektörü olan, Lokman Hekim Üniversitesi Helal Ürün Uygulama ve Araştırma Merkezi (LHUHAM) Müdürü Prof. Dr. Fatih Gültekin “LHUHAM güvenli ürün ve hizmetlerin tüketicilere ulaştırılmasına aracılık etmektedir.  Verdiği Helal Uygunluk Belgesi bir kalite göstergesi olup ulusal ve uluslararası ticarette engelleri kaldıran bir belge özelliği taşımaktadır” dedi. 

Gültekin; merkezin temel faaliyetlerinden birisi olan Helal Belgelendirme çalışmalarının ürünlerin, hizmetlerin hammaddeden başlayarak sunumuna kadar ilerleyen tüm zincirde teknik kriterlere ve İslami değerlere uygun olarak sürdürüldüğünü belirterek “Belgelendirme çalışmaları ürünlerin izlenebilirliği sağlanarak sürdürülebilir şekilde tüketiciye helal ve sağlıklı olarak ulaştırıldığını garanti altına alan bir belgelendirme faaliyeti olarak özetlenebilir” dedi.

 

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Standartları

Prof. Dr. Fatih Gültekin “Merkez bu faaliyetini “Helal Uygunluk Değerlendirme” süreçleri ile yapıyor. İslam İş Birliği Teşkilatına (OIC) bağlı İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından hazırlanan helal standartlarını esas almakta; süreçleri tutarlı, tarafsız, bağımsız ve gizlilik ilkesine dikkat ederek şeffaf bir şekilde gerçekleştirmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Belgelendirme ve Gözetim Süreci

Gültekin; “Başvurunun incelenmesiyle başlayan süreç; tetkikler, muayene ve deneyler ile devam etmekte, değerlendirme ve belgelendirme kararıyla da sonuçlanmaktadır. Belgelendirme sonrasında gözetim tetkikleri ve gerekli durumlarda özel tetkikler yapılarak izlenebilirlik sağlanmaktadır” diye konuştu.

 

Birçok Alanda Helal Uygunluk Belgesi

Prof. Dr. Fatih Gültekin Merkez tarafından gıda, kozmetik, temizlik ürünleri ve dezenfektanlar, yiyecek-içecek hizmeti, turizm alanlarında helal belgelendirme yapıldığını söyledi. 

Haber Resimleri