GÜVENLİ GELECEK, EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET TAŞERON İŞ KURULDU

Kamu Taşeron İşçileri Sendikası (TAŞERON İŞ) Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak, kamuda çalışan taşeron işçilerin yıllardır süregelen ve gittikçe büyüyen sorunlarına mevcut sendikalardan yeteri kadar destek bulamayınca kendi sendikaları olan Kamu Taşeron İşçileri sendikası (TAŞERON İŞ) nı kurduklarını ifade etti.

Kamu Taşeron İşçileri Sendikası (TAŞERON İŞ) Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak, kamuda çalışan taşeron işçilerin yıllardır süregelen ve gittikçe büyüyen sorunlarına mevcut sendikalardan yeteri kadar destek bulamayınca kendi sendikaları olan Kamu Taşeron İşçileri sendikası (TAŞERON İŞ) nı kurduklarını ifade etti. Sendika yetkilileri en önemli hedeflerinin taşeron işçilerin kamu işçisi sayılarak Norm kadro düzenlemesinin yapılması olduğunu kaydetti.

Saglikmuhabiri.net/ ANKARA


TAŞERON İŞ  Sendikasından yapılan açıklamada, belediye iktisadi işletmelerinin 1990 lı yıllarda belediyelerin personel ve hizmet alımlarını kolaylaştırmak için kurulan özel tüzel kişiliğe sahip % 51 den fazlası belediyelere ait olan işletmeler olduğu belirtilerek, bu işletmelerde 2018 yılında 73 bin 194 kadrolu işçi, 339 bin 717 belediye iktisadi işletme personeli çalışırken, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK)  ile 2022 yılı haziran ayında 54 bin 873 kadrolu personel, 562 bin 712 belediye iktisadi işletme personeli çalışır hale geldiği ifade edildi.


“KHK HAK KAYIPLARINA NEDEN OLDU”

Açıklamada, “ 696 Sayılı KHK ile özel firmalarda çalışan belediyelere iş yapan sayaç okuma, sayaç sökme takma, şoför, operatör personel belediye iktisadi işletme personeli oldu. KHK kamu kurumlarına iş güvenliği sağlarken BİT personeline hak yerine hak kayıplarına neden olmuştur. Belediyelerde asgari ücretin yüzdelik katları şeklinde maaş alan personel KHK’ yi bahane edilerek yıllık yüzde 4 gibi zam alarak maaşları adeta erimişti” görüşüne yer verildi.


“BİT PERSONELİ İŞTEN ÇIKARILDI”

“Yerel yönetim seçimleri ertesine belediye başkanlarının değiştiği belediyelerde adeta işçi kıyımı olmuş çeşitli bahaneler ile BİT personeli işten çıkartılmıştır” ifadelerine yer verilen açıklamada, “BİT personeli ile aynı odada çalışan kadrolu işçilerin aralarında nerdeyse yüzde 100 maaş farkı bulunmaktadır. Sözleşmeli personel ile aynı işi yapan BİT personeli yüzde 150 maaş farkı oluşmuş durumdadır. Bu farklar iş huzurunu bozmaktadır.7 gün 24 saat yerel yönetimlerde çalışan BİT personeli hem hükümetten hem de belediye başkanlıklarından farklı beklentileri bulunmaktadır” denildi.


“BİT PERSONELİNİN TALEBİ NORM KADRO”

BİT personelinin talebinin biran önce  NORM  kadroya geçmek olduğu vurgulanan açıklamada, Norm kadro ile değişecek hususlar şu şekilde sıralandı;

-Güvenceli Çalışma hakkına,

-52 Günlük İlave Tediye hakkına

Haftalık 40 saat Çalışma hakkına,

-Kadrolu işçilerle eşit ücret ve eşit sosyal haklara kavuşacak.

-SMS ile işten çıkarılma son bulacak

-Maaş bordrosu e-devlet uygulamasına

-Zorunlu emeklilik uygulamasına tabi olmayacak.

-Halen asıl işi yapan işçi arkadaşlar işçi kadrosuna, Memur işi yapan memur kadrosuna kavuşacaktır. Belediyelerde şirket personeli olarak çalışan arkadaşların yaptırım gücü yoktur.

-İtfaiye erleri canlarını hiçe sayarak görev yapmaktadır. Görev anında yaşanılabilecek can kayıpları hem ailesi hem de geride kalan çocukları için mağduriyet doğurmaktadır.

-Yerel yönetimlerde taban ücreti eşitsizliği vardır norm kadro ile bu önlenecektir,

-Sendikalar arası sosyal haklarda farklar olduğu için ülke genelinde eşitsizlikler olmaktadır.

-Belediye iktisadi işletmeleri personel çalıştırma işini ihale usulü ile alıp üzerine kar koyarak personel çalıştırmakta ülkemizde hızla gelişen ekonomik durum karsısında iktisadi işletmelerde mağduriyet yaşanacaktır.

-Mevcut belediye başkanlarının seçimlerde parti değiştirmesi sonrasında hızla işten çıkarmalar yaşanmakta olup gelecek endişesi yaşanıyor bunun önüne geçilecektir.”


TAŞERON İŞ  Sendikası Yönetim Kurulu açıklamasını, “İşçinin tek istediği güvenli gelecek. Eşit işe eşit ücret” diyerek tamamladı.

Haber Resimleri