YENİ SENDİKA MOBBİNG DESTEK HATTI KURDU

Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği (MEYAD) ve Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (YENİ SENDİKA) Genel Merkezi arasında "Mobbingle Mücadele Destek Hattı" kurulması ve Mobbing kavramının doğru anlaşılması ve mobbingle mücadele konusunda protokol imzalandı. Protokol; MEYAD Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği Genel Başkanı İsmail Akgün ve YENİ SENDİKA Genel Başkanı Metin Memiş tarafından imza altına alındı.


Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği (MEYAD) ve Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (YENİ SENDİKA) Genel Merkezi arasında "Mobbingle Mücadele Destek Hattı" kurulması ve Mobbing kavramının doğru anlaşılması ve mobbingle mücadele konusunda protokol imzalandı. Protokol; MEYAD Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği Genel Başkanı İsmail Akgün ve YENİ SENDİKA Genel Başkanı Metin Memiş tarafından imza altına alındı.

 

Mete Generaloğlu/ saglikmuhabiri.Net/ Ankara

 

Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası ile Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği arasında imzalanan iş birliği protokolü ile Mobbingle Mücadelede Destek Hattı kuruldu. Sağlık çalışanları, bu uygulama ile kendisine mobbing uygulayan iş yerlerini şikâyet edebilecek. Protokol imza töreni öhcesi konuşan Yeni Sendika Genel Başkanı Metin Memiş saağlık sektörünün tüm sektörler arasında en fazla mobbing davranışlarının görüldüğü yerler arasında olduğunu söyledi.

Genel Başkan Metin Memiş, “İşyerlerindeki mobbing davranışları, özellikle sağlık çalışanlarımızın da yoğun şekilde maruz kaldığı önemli sorunlardan biridir.  Sağlık sektörü, tüm sektörler arasında en fazla mobbing davranışlarının görüldüğü yerler arasındadır. Yapılan çalışmalarda ise sağlık profesyonellerinin %40’lara varan oranlarda kasten mobbinge maruz kaldığını, %90 üzerinde de bir veya birden fazla mobbing davranışıyla karşılaştığını ve çalışanların çoğunun işyerinde çalışma arkadaşlarının bu tür davranışlara maruz kaldıklarına tanık olduklarını göstermektedir” dedi.

 

EN FAZLA MOBBİĞ GÖRENLER SAĞLIK ÇALIŞANLARI

 

Tüm sektörler arasında en fazla mobbinge maruz kalan çalışanların sağlık sektöründen ve özellikle kadınlardan olduğunu sözlerine ekleyen Metin Memiş. “Kadın sağlık çalışanlarının yalnızca amirlerinden değil, sıklıkla kendi meslektaşların da zorbalığa maruz kaldığı anlaşılmaktadır. Bu bağlamda öncelikle sağlık çalışanlarının iş barışının sağlanması, mutlu ve huzurlu çalışma ortamları için ilgili tüm kesimlerin sorumluluğu ortaya çıkmaktadır. Nitekim; 2011 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2011/2 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile işyerlerinde psikolojik tacizin (mobbing) önlenmesine dair önlemler sıralanmıştır. Bu doğrultuda, çalışanların psikolojik tacizden korunması amacıyla işyerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işverenin sorumluluğunda olup işverenler çalışanların tacize maruz kalmamaları için gerekli bütün önlemlerin alınmısı, bütün çalışanların psikolojik taciz olarak değerlendirilebilecek her türlü eylem ve davranışlardan uzak durmaları, toplu iş sözleşmelerine işyerinde psikolojik taciz vakalarının yaşanmaması için önleyici nitelikte hükümler konulmasına özen gösterimesi gibi önlemlerin alınması belirtilmiştir” dedi.

 

MOBBİNG DESTEK HATTI

 

Memiş, çalışanların sorunlarına yenilikçi yaklaşımlarla çözüm üretme anlayışıyla Yeni Sendika olarak, Türkiye’de bir ilke imza attıklanını sözlerine ekleyerek, “Başta kadın sağlık çalışanlarımız olmak üzere tüm sağlık profesyonelerimiz için “Mobbingle Mücadele Destek Hattı” kuruyoruz. Mobbing kavramının doğru anlaşılması ve mobbingle mücadele konusunda en yetkin sivil toplum

kuruluşlarından biri olan MEYAD Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği uzmanları ve bilirkişileri ile birlikte yürüteceğimiz bu çalışma Türkiye’de çok önemli bir boşluğu dolduracaktır. Yüzbinlerceçalışanın korkulu rüyası olan, iş çatışması, istifa ve hatta kimi zaman intihar vakaları ile sonuçlanan mobbingle kararlı bir şekilde mücadele edeceğiz”diye konuştu..

 

GEREKTİĞİNDİ HUKUKİ VE İDARİ BAŞVURULAR YAPILACAK

 

Mobbingle Mücadele” çalışmalarına bizler de YENİ SENDİKA olarak “Mobbingle Mücadele Destek Hattı” ile katkı sağlamayı bir sorumluluk alanı olarak gördüklerini ifade eden Memiş, Mobbingle Mücadele Destek Hattı ile aynı zamanda aslında herşeyin mobbing olmadığını ifade etmenin yanı sıra, mobbing kavramının çalışanlar tarafından da kolayca tüktilebilen ve içi boşaltılabilen bir kavram olduğunu anlatmaya çalışacaklarını ifade etti.

Yapılacak uzman görüşmeleri mobbinge maruz kalan mağdurların doğru şekilde tespit edilebilmesini sağlayacaklarını curgulayan Metin Memiş sözlerini “Mobbingle Mücadele Destek Hattı” kapsamında 0 551 09 49 911 no’lu WhatsApp uygulması üzerinden anlık iletilerle Türkiye’nin her yerinden bize anında ulaşılabilmesi mümkün olacaktır. Bunun yanında asıl yenisendika.org internet sitemiz üzerinden özel bir modül oluşturduk. Bu modülde, mobbinge maruz kaldığını düşünen mağdurların kendilerini ayrıntılı şekilde ifade edebilmelerine ve bu sayede başvuruda bulunabilmelerine olanak sağlıyoruz. Uzmanlar tarafıdnan yapılan incelmenin ardından başvurunun değerlendirilmesi sonucunda gerekirse idari veya hukuki başvurular yapılacaktır. Süreç bizzat bizim yetkili organlarımız ve avukatlarımız tarafından da takip edilecektir” diyerek tamamladı.   

Haber Resimleri