DÜNYADA HER YIL 1, 3 MİLYON KADIN JİNEKOLOJİK KANSERLERDEN ETKİLENİYOR

Kanserle Dans Derneği “Dünya Jinekolojik Onkoloji Farkındalık Ayı” kapsamında İzmir’de düzenlediği etkinlikte jinekolojik kanser türleri, risk faktörleri ve erken tanı konusuna dikkat çekti.

 

DÜNYADA HER YIL 1, 3 MİLYON KADIN JİNEKOLOJİK KANSERLERDEN ETKİLENİYOR

 

 

Kanserle Dans Derneği “Dünya Jinekolojik Onkoloji Farkındalık Ayı” kapsamında İzmir’de düzenlediği etkinlikte jinekolojik kanser türleri, risk faktörleri ve erken tanı konusuna dikkat çekti.

 

Dünyada her yıl 1,3 milyon kadının etkilendiği jinekolojik kanser türleri hakkında kamuoyunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Kanserle Dans Derneği, bu yıl ENGAGE Teens işbirliği ile Tınaztepe Galen Hastanesi Başhekimi Genel Cerrah Prof. Dr. Gökhan Akbulut sözcülüğünde İzmir’de halka açık bir etkinlik gerçekleştirdi.

Türkiye’de Kanserle Dans Derneği liderliğinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Gökhan Akbulut, tüm dünyada binlerce kadının jinekolojik kanserlerden dolayı hayatını kaybettiğine dikkat çekerek risk faktörleri ve bu alanda erken tanının önemine değindi.

 

PROF. DR. AKBULUT: DÜNYADA HER YIL 1,3 MİLYON KADINI ETKİLİYOR

Hasta ve hasta yakınlarının katılımıyla gerçekleştirilen tam günlük etkinlikte farkındalık yaratmak amacıyla bir bilgilendirme semineri de düzenlendi. Seminerde konuşma yapan Prof. Dr. Gökhan Akbulut, jinekolojik kanserlerin her yıl dünya çapında 1,3 milyon kadını etkilediğini ve bu vakaların ölümle sonuçlanabileceğini söyledi. Dünyada en sık rastlanan jinekolojik kanser türlerinin; rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanseri olduğunu belirten Prof. Dr. Akbulut, gelişmekte olan ülkelerde rahim ağzı kanserine daha sık rastlandığını, gelişmiş ülkeler ve Türkiye’de ise rahim kanserinin en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çekti.

 

Jinekolojik kanserlerin tedavi yöntemlerinde, her hastanın tedavisinin farklılık göstermekte olduğunu ve tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktörün etkili olduğuna değinen Prof. Dr. Akbulut; “Jinekolojik kanserleri evre ve tipine göre farklılık göstermekle beraber genellikle ameliyat, tedavinin ilk basamağını oluşturmaktadır. Özellikle erken evre kanserlerde ameliyat ile hastalığın yaygınlığı anlaşılmakta, bazen ek tedavi gerektiren durumları işaret etmektedir” dedi.

 

YILDIRIM: FARKINDALIK ÖNEMLİ

Kanserle Dans Derneği Başkan Yardımcısı Güzin Yıldırım toplantıda yaptığı açıklamada; aile öyküsü, yaş, yaşam stili, doğurganlık, sigara kullanımı, obezite ve sosyo-ekonomik faktörlerin kadınlarda görülen bu kanser türleri için en önemli risk faktörleri olduğunu ifade etti. Yıldırım

“Dünya Jinekolojik Onkoloji Farkındalık Ayı” çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte Kanserle Dans Derneği olarak temel amacımız, hastalarımızın ve yakınlarının doğru bilgiye ulaşmalarını sağlamak. Bunun yanısıra yeni tedavi yöntemlerinden haberdar olmalarını temin etmek ve elbette erken teşhisin önemine vurgu yapabilmek” dedi.

Yıldırım “Farkındalık önemlidir, çünkü jinekolojik kanserlerin tedavisinde erken tanı en önemli unsurdur. Kadınların jinekologları ile muayenelerini düzenli olarak gerçekleştirmeleri ve hekimleri ile açık iletişimde olmaları çok değerli.  Görünüşte küçük sayılan semptomlar bile doğru teşhise yardımcı olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

DEFNE AKBULUT: JİNEKOLOJİK TARAMALAR AKSATILMAMALI

Farkındalık çalışmaları ile erken tanının önemine vurgu yapılmasının ENGAGE tarafından da desteklendiği ve farkındalık çalışmalarının tüm dünyada aktif bir şekilde yapılması yoluyla erken teşhise dikkat çekilebileceğini kaydeden ENGAGE Teens Türkiye Temsilcisi Defne Akbulut, genç yaşlarda HPV aşısının tamamlanması ve ilerleyen zamanlarda jinekolojik taramaların aksatılmaması gerektiğini vurguladı.

 

 

 

 

 

 

 

Haber Resimleri