AVRUPA’NIN EN KAPSAMLI ‘KALP KAPAK CERRAHİSİ’ TOPLANTISI TÜRKİYE’NİN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.


‘Kalp Kapak Tamir Atölyesi’, 2 Yıl Aranın Ardından Türkiye’nin Ev Sahipliğinde Dünyanın Farklı Ülkelerinden Yaklaşık 500 Cerrahın Katılımı İle Düzenlendi.


Bezmialem Vakıf Üniversitesi ve Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneğinin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Kapak Tamir Atölyesi 2021’, ‘Mitral Kapak Cerrahisinde Güncel Yaklaşımlar’ konusu ile Avrupa’nın bu yıl düzenlenen en kapsamlı mitral kapak cerrahi toplantısı oldu. Toplantıya Kalp kapak tamiri konusunda dünyanın sayılı isimlerinden olan Prof. Dr. Cengiz Köksal ile San Rafael Üniversitesinden Prof. Michele De Bonis başkanlık etti. Bezmialem Vakıf Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu ve Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt’un açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, 2 gün boyunca 11 konuşmacı yer aldı.


Kapak cerrahisinde mevcut uygulamalar, yenilikler ve gelişen teknolojinin hastalara sağlayacağı faydaların detaylı olarak ele alındığı toplantı, Avrupa ve Latin Amerika da dâhil olmak üzere yaklaşık 500 kalp ve damar cerrahının katılımı ile gerçekleştirildi. Portekiz, İtalya, Fransa, Belçika ve Hollanda’dan alanında uzman cerrahların konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda 7 kalp ve damar cerrahı ile birlikte 11 konuşmacı yer aldı.


“KAPAK TAMİR AMELİYATLARI ORANI ÜLKEMİZDE ÇOK DÜŞÜK”

Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal; “Avrupa’da kapak tamir ameliyatları seçilmiş merkezlerde %80-90 gibi yüksek oranlarda ve de küçük kesi ile yapıyorken bu oran maalesef ülkemizde çok düşük. Bunun esas nedeni kapak tamiri konusunda özelleşmiş cerrah ve merkezlerin azlığıdır. Bu konuda genç cerrahların eğitimi için üzerimize düşeni yapmaya devam edip, kapak hastalarına Avrupa’da aynı hasta grubuna sunulan, “daha konforlu yaşama” lüksünü sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca dünyada teknolojik gelişmelere paralel olarak kalbi durdurmadan sol meme altından küçük kesi ile yapılan kapak ameliyatları daha yaygın hale gelmiştir. Ülkemizde de kalbi durdurmadan ve kalıcı olarak hastaların sorunlarını çözen kapak tamir ameliyatlarının, daha yaygın yapılması öncelikli hedefimizdir” dedi.


Toplantıda; Portekiz’den Prof. Manuel Antunes ‘romatizmal mitral kapak hastalıklarının tamiri’, Hollanda Maastrich Üniversitesinden Peyman Sardari ‘Kapak cerrahisinde endoskopik tedaviler’, İtalya Milano’dan Francesco Maisano ‘Mitral kapak cerrahisinde gelecek’, Fransa’dan Gilles Dreyfus ‘Triküspit kapak cerrahisinde yapılanlar yeterli mi?’, İtalya Pisa’dan Andrea Colli ‘Atan kalpte mitral kapak tamiri’ ve yine İtalya dan Michele De Bonis , ‘Yeni rehberler ışığında mitral kapak cerrahisi’ konulu konuşmalarla yer aldılar.


 

Haber Resimleri