Koronavirüs Döneminde İleri Evre Meme Kanseri Sayıları Arttı

Güven Hastanesi, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında “Fark Et, Dokun, Çöz”  başlıklı seminer aracılığıyla iş dünyasının başarılı kadınlarıyla bir araya geldi. Güven Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Emre ve Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serap Gültekin’in konuşmacı olarak yer aldığı seminerde, meme kanserinin erken tanısı, tedavideki son gelişmeler, risk faktörleri ve korunma yöntemleriyle ilgili konu başlıkları, katılımcıların da fikirlerini paylaştığı interaktif bir toplantıyla ele alındı.

İleri evre meme kanseri sayıları arttı

Koronavirüs salgını nedeniyle rutin meme kanseri kontrollerinin ertelendiğini ve bu nedenle hastalığın erken teşhis edilme sıklığının azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ali Uğur Emre,

“İleri evre meme kanseri sayısının artması koronavirüs ile doğrudan bağlantılı değil. Ancak hastaların tarama için sağlık kuruluşlarına başvurma oranları özellikle kısıtlama dönemlerinde belirgin oranda azaldı. Bu durum da hastaların tanı almasında gecikmeye ve dolayısı ile hastalıklara daha ileri evrelerde tanı konmasına neden oluyor.” dedi.

Ayda 1 gün çok şey değiştirir!

Her ay yapılacak “kendi kendine meme muayenesi”nin erken teşhisle hayat kurtardığını belirten Prof. Dr. Ali Uğur Emre,  “Kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında birinci sırada yer alan meme kanserinin erken teşhis edilebilmesi için ulusal tarama standartlarına dikkat etmek önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

 Toplum bazlı tarama programlarında bu standartlara göre;

- 20 yaş ve üzeri kadınların, her ay kendi kendine meme muayenesi yapmaları,

- 30 yaş üzerinde özellikle riskli kadınların yılda bir kez meme muayeneleri ve ultrasonografilerinin yapılması ve gereklilik halinde mamografi çektirmesi,

- 40-69 yaş arasındaki kadınların düzenli olarak klinik meme muayenelerini yaptırmaları ve mamografi çektirmeleri gerekiyor. 

Emziren kadınlar meme muayenesi yaptırabilir mi?

Her ay yapılması gereken kendi kendine meme muayenesi için uygun zaman:

·         Üreme çağında olup regl olmaya devam eden kadınlar için, reglin birinci gününü ilk gün sayarak 7-12. gün arasıdır.

·         Menopoza girmiş olan kadınlar için, akılda kalması açısından her ay sabit bir gün belirlenmelidir. 

·         Emziren kadınlar için, emzirme sonrasında memelerdeki süt boşaldığındadır.

·         Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda, her yeni ilaç kutusuna başlamadan önceki gündür. 

 

Prof. Dr. Serap Gültekin: “Meme kanserine ameliyatsız tanı koymak mümkün”

Memede görülen bazı şüpheli lezyonların tanısının, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan konulabileceğini ifade eden Güven Hastanesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serap Gültekin,

“Meme kanseri tanısının en ideal yöntemi olan iğne biyopsileri, cerrahi biyopsilerden önce tercih edilmelidir. İğne biyopsileri cerrahi biyopsiler kadar güvenilir sonuç vermekte ve hastaları gereksiz cerrahi işlemlerden korumaktadır. 

Kalın iğne biyopsisi ve vakum biyopsi ile tanı değeri daha yüksek, hata payı daha az olan miktarda doku temin edilmektedir.” açıklamasında bulundu.

 

Haber Resimleri