Tıbbi Cihaz Sektörü Meydana İndi

 

 Tıbbi Cihaz Sektörü Alacaklarının Bir An Önce Ödenmesi İçin Eylem Yaptı

 

Hastanelerden 6 milyar TL alacağı bulunan Tıbbi Cihaz Sektörü 19 aydır ödeme yapılmasını bekliyor. Zor durumda bırakılan sektör temsilcileri Ankara Ulus meydanında bir araya gelerek seslerini kamuoyuna ve yetkililere duyurmaya çalıştı.

 

Mete Generaloğlu/saglikmuhabiri.net/Ankara

 

Tıbbi cihaz sektör temsilcileri kamu ve üniversite hastanelerine verdikleri malzemelerin ücretlerini 19 aydır alamadıkları gerekçesiyle Ankara Ulus Meydanı’nda eylem düzenledi. Eylemde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a, alacakların ödenmesi çağrısında bulunuldu. Düzenlenen eyleme tıbbi cihaz sektörü sivil toplum kuruluşlarının başkanları, yönetim kurulu üyeleri, firma temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

 

Böylesine Mağdur Edilmiş Bırakılmış Başka Sektör Yok

 

Tıbbi cihaz sektörü sivil toplum kuruluşları adına basın bildirisini okuyan TÜMDEF Başkan Yardımcısı ve Komite Başkanı Erkin Delikanlı, stratejik 5 sektörden biri olarak değerlendirilen sektörün, bu kabulleniş ve değere uygun olarak kendine düşen tüm hizmet ve tedarikleri her şart ve durumda kesintisiz olarak yerine getirdiğini belirterek, “Yurt içinde sağlığın tüm ihtiyaç alanlarına, aksaksız hizmet vererek ve tedarik sağlayarak, canla başla çalışırken, aynı zamanda yurtdışı pazarlarda da rekabet ederek ülkesine döviz ve yatırım kazandırmış ve kazandırmaya devam etmektedir. Bilinmelidir ki Türkiye’de iş dünyasında işverenler olarak böylesine mağdur edilmiş ve eylem yapmaya mecbur bırakılmış tek sektör Tıbbi Cihaz Sektörüdür” dedi. 

Erkin Delikanlı , “Özellikle COVİD-19 sürecinde iş yerleri taciz edilen, ürünlerine el konulan, ihracata zorluk çıkarılan tıbbi cihaz sektörü, kamusal ve vicdani sorumluluğu gereğince tüm olumsuz şartlara rağmen hizmet sunmaya devam etmiştir. Sektörümüz bu bilinç ve sorumluluk ile tedarike devam etmeye çalışırken, kendisini önemsizleştiren duyarsız bir tavırla karşılaşmış, alınan malzeme ve hizmet bedelleri, sözleşmede yer verilen sürede ödenmemiştir. Bu nedenle birçok meslektaşımız iş yerlerini kaybetmiş ve maalesef intihar eden arkadaşlarımız olmuştur. Sektörümüzün her durum ve şartta göstermiş olduğu fedakârlıklar karşısında, hizmet sunduğu ve malzeme tedariki sağladığı Kamu Kurumları ve yöneticileri; aynı basiret, duyarlılık ve hassasiyeti maalesef göstermemişlerdir” diye konuştu.

 

Anlamak İstemeyen, Umursamayan Bir Tavırla Karşı Karşıyayız

 

Sorunların çözümü için, gitmedikleri makam, çalmadıkları kapı, yapmadıkları açıklama kalmadığını dile getiren Delikanlı, “Biz sektör temsilcileri olarak, tıbbi cihaz camiasının sorunlarını medeni müzakere alanları olan masalarda çözmek için büyük gayretler gösterdik. Fakat maalesef görmeyen, anlamak istemeyen, umursamayan bir tavırla karşı karşıyayız. Sektörümüz mensupları devletine güvenmiş, malzeme vermiş, hizmet üretmiş ve sözleşme yapmış, bununla da yetinmemiş almadığı fatura bedeli karşılığı, tüm vergilerini de devletine ödemiştir. Böyle bir ticaret dünyanın neresinde vardır?

Bugün sektörümüzün kamudan vadesi geçmiş alacaklarının toplamı 6 Milyar Türk Lirasıdır” ifadelerini kullandı.

 

Tedarik Zinciri Kırılma Noktasına Geldi

 

Tedarik zincirinin kırılma noktasına geldiğini sözlerine ekleyen TÜMDEF Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı sözlerini “Tedarik sağlama gücünden yoksun hale getirildik, bu yoksunluk tedarik zincirini olumsuz etkileyecektir. Başta Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca olmak üzere anılan bakanlıkların yetkilileri ile sesimizi duyması gerekenlere bir kez daha sesleniyoruz; tıbbi cihaz sektörümüzün kurumlarınızda birikmiş ve 19 aydır ödenmeyen vadesi geçmiş 6 Milyar Türk lirası alacağı bulunmaktadır. Alacağımızın defaten ve acilen sektörümüze ödenmesi gerekmektedir.

Biz her türlü fedakarlığı yapar iken, kurumlarınızla yapmış olduğumuz sözleşmelerde yer alan ödeme vadelerine uymayarak tedarik zincirinin kırılmasına sebep oluyorsunuz. Sizden sadece karşılıklı akitleştiğimiz sözleşmelerde yazan ödeme vadelerine uymanızı bekliyoruz. Geç Ödemeler Direktifinin uygulamaya konulmasını, zamanında ödeme yapmayan kamu yöneticileri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz” diyerek tamamladı.

 

 

 

 

 

 

Haber Resimleri