SAYDAN: KAÇAKÇILAR İNSAN SAĞLIĞINI HİÇE SAYIYOR

SAYDAN: KAÇAKÇILAR İNSAN SAĞLIĞINI HİÇE SAYIYOR


Emniyet güçlerinin yürüttüğü çalışmalar neticesinde piyasa değeri yaklaşık 7.5 milyon liralık sahte ilaç ele geçirildiği söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan yaptığı açıklamada yakalanan sahte ürünlerin içinde COVİD-19 tedavisinde kullanılan ilaçların yanı sıra yağ yakıcı, zayıflatıcı, kilo aldırıcı ve hormon geliştirmeye yarayan 445 bin 195 adet ilaç bulunduğunu ifade etti.

 

Mete Generaloğlu/saglikmuhabiri.net/Ankara

 

Toplum olarak pandemi sürecini en hasarsız biçimde atlatmaya çalıştığımız şu günlerde dahi sadece para kazanma amacı güden ve ehil olmayan kişi veya kişilerin insan sağlığının hiçe saydığını söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Her zaman söylediğimiz gibi ilaç ehil olmayan yerlerden ya da kişilerden alınmamalı. Bu konunun uzmanı olan eczacı danışmanlığında eczanelerden alınmalı. Çünkü eczanelerimizde sahte ilaç bulunmaz” dedi.

 

SAHTE İLAÇLARIN BAŞINDA ZAYIFLAMA İLAÇLARI GELİYOR

 

Sahte ilaç pazarının yüksek kar getirmesi ve tüketicinin kolaylıkla bu ürünlerin orijinal olduğuna inandırılmaları sahte ürün ticareti yapanlar için ortamı daha da cazip hale getirdiğini söyleyen Saydan, “Bu ilaçlar merdiven altında üretilip satılabiliyor. İnternet ve benzeri platformlarda özendirici reklamları yapılarak bu ürünler halka sunuluyor. Kaynağı, üreticisi, saklama şartları bilinmeyen ve gerekli inceleme ve analizleri yapılmamış bu ürünlerin satılması, halk sağlığı açısından büyük riskler taşıyor. Ülkemizde sahte ilaçların başında zayıflama ilaçları, afrodizyak etkili ilaçlar, saç ürünleri ve hormonlar başı çekiyor” dedi.

ECZANE DIŞINDA İLAÇ SATIMINA AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANMALI

 

Sahte ilaçların etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere, zehirlenmelere ve hatta ölümlere neden olabildiğini sözlerine ekleyen Saydan, “Bu yüzden vatandaşlarımız, ilaçlarını kesinlikle eczanelerden temin etmeliler.

Eczanelerimizdeki ilaçlar İlaç Takip Sistemi üzerinden Sağlık Bakanlığı'nın takip ve kontrolü altındadır. Eczanelerimizdeki her bir ilacın üstünde T.C. kimlik numarası gibi karekodu bulunmaktadır. Yine Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bir uygulama ile vatandaşlar eczanelerimizden aldıkları ilaçların karekodlarını akıllı cep telefonları ile kontrol edebilmektedir. Dolayısıyla eczanelerden sahte ilaç alınması söz konusu olmadığı için vatandaşlarımız ilaç temin ederken sağlıklarını riske atacak yollardan uzak durmalıdır.

Halk sağlığına ciddi bir tehdit oluşturan eczane dışında ilaç satışına izin verilmemeli ve bu konuda ağır yaptırımlar uygulanmalıdır” diye konuştu.  

                                               

Haber Resimleri