PANDEMİYLE MASKE ÜRETİMİ VE SATIŞLARI ARTTI

 


 

Mete Generaloglu/ Sağlık Muhabiri.Net/ Ankara

 

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, pandemi döneminde maske, kolonya, dezenfektan gibi ürünlerin üretimden satışına kadar büyük artış gözlendiği görülüyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, salgınla beraber maske satışları 144 kat arttı.

Dünya ile birlikte Türkiye'yi de etkisi altına alan COVİD-19 salgını nedeniyle maske kullanımının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Daha önce sağlık çalışanlarının kullandığı maskelerrn pandeminin başlamasıyla beraber insanların günlük hayatına girdiğini söyledi. Saydan, maskelerin yaygın kullanılması ve zorunlu olması sonucu ulaşımının kolaylaştığını fakat güvenirliğinin de azaldığının altını çizerek, "Sağılığı riske atmamak için kaliteli ve güvenilir , Sağlık Bakanlığının Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ile takip sistemine kayıtlı maskeler tercih edilmelidir. Bu sistem sayesinde standartlara aykırı maske bulunması mümkün değildir" dedi.

 

AŞILARINIZ TAM OLSA DA MASKE VE HİJYEN KURALLARINDAN VAZGEÇMEYİNİZ

Saydan, “Güvenilir ve kaliteli maskelerin ambalajında gerekli belge ve izinlere sahip olduğunu gösteren ibareler ile CE işareti bulunması gerektiğini belirterek, " Pandemi döneminde, sağlık kurumlarında kullanılan maskeler her eve, her ortama girdi. Aşı olsanız bile salgından korunmanın birinci şartı olan maskelerin seçiminde çok dikkatli ve titiz olmak zorundayız. Tercih edilen maskenin ihtiyacı tam ve doğru bir şekilde karşılaması için kaliteli olması gerekir. Kaliteli maske bazı özelliklerine dikkat edilerek anlaşılır" ifadelerini kullandı.

 Maske alırken ilk olarak dikkat edilmesi gerekeli hususlarda da bilgi veren TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, "Kaliteli bir maskenin ambalajında gerekli belge ve izinlere sahip olduğunu gösteren ibareler ile CE işareti bulunur. Diğer detay ise filtrasyon sistemidir. Bu noktada 3 katlı maskeler her zaman daha avantajlıdır. Çünkü 3 katlı maskelerin orta katında çoğunlukla filtre görevi gören bir malzeme bulunur. Maskelerde burun kısmında bir tel bulunması son derece önemlidir. Kalitesiz maskelerin çoğunda bu tel bulunmaz maske yüze tam oturmadığı için koruma sağlamaz ve kullanım sırasında bu kısım burun üzerine tam olarak yerleştirilmelidir. Aksi halde maskenin kenarlarında boşluklar kalır ve bu boşluklardan zararlı mikroorganizmalar girip çıkabilir" dedi.                                                                           

Haber Resimleri