UICC, Her İnsanı Kanserle İlgili Bir Taahhütte Bulunmaya Çağırdı: “Kararlıyım ve Yapacağım”

Mete Generaloğlu/ Sağlık Muhabiri.net- Ankara

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) önderliğinde her yıl gerçekleştirilen Dünya Kanser Günü bu yıl, yüksek ve düşük sosyoekonomik gruplar arasında kanser riskleri hakkındaki açık ve kabul edilemez farklılıkları kapatmak ve bu yolla sağlığın iyileştirilmesine katkıda bulunmak için bireyleri, hükümetleri ve küresel kanser topluluğunu acilen harekete geçirmeyi amaçlıyor. 

Dünya Kanser Günü'nün 20. Yıldönümü nedeniyle Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC), halkın kanserle ilgili bilgi, deneyim, görüş ve davranışları hakkında güncel durumu saptamak amacıyla küresel bir anket yaptı. “Ipsos” tarafından yürütülen bu ankette, kanser algıları incelendi, son 10 yılda yapılan bu ilk çok ülkeli kamuoyu araştırmasına 20 ülkeden 15 binden fazla yetişkin katıldı.

UICC Başkanı HRH Ürdün Prensesi Dina MiredKanser Günü nedeniyle şu açıklamayı yaptı: “Bugün ve gelecekte küresel kanser yüküyle başa çıkmak için, hükümetler ve karar vericiler, kanser risklerinin azaltılması ve kontrol edilebilmesi için -eğitim veya gelir düzeyleri ne olursa olsun- herkesin her fırsattan yararlanmasını sağlamak amacıyla bir araya gelmelidir.”

“Kampanyanın Başarısını Daha Yükseklere Taşımayı Hedefliyoruz”

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü Genel Müdürü DrCary Adams, Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada: “Bu yıl dünya genelinde, geçen yıl 150’den fazla ülkede yapılan 1000’i aşan faaliyet, yarım milyonu aşan tweet’ler ve 2019 kampanyasına katılan çok sayıda sivil toplum örgütü ve devletler dahil olmak üzere geçen yılki büyük kampanyanın başarısını daha yükseklere taşımayı hedefliyoruz.” dedi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği, “Dünya Kanser Günü” nedeniyle düzenlenen toplantıda, “Kararlıyım ve Yapacağım” kampanyasının ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı. 

Dernek olarak kanser konusunda yanlış bilinenleri düzeltmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Dernek Başkanı  Prof. Dr. Şuayip Yalçın, gerçekleştirdikleri kampanyalarla toplumun ortak aklını harekete geçirerek sinerji oluşturmaya çalıştıklarını anlattı.

Prof. Dr. Yalçın “Kanser Riskini Arttırabilecek En Bilindik Faktör Tütün Kullanımı”

Yalçın, "Tütün kullanımı yüzde 63, zararlı ışınlara maruz kalma yüzde 54, pasif içicilik yüzde 50 oranında bir kişinin kanser riskini arttırabilecek en bilindik faktörler olarak görünüyor. Egzersiz eksikliği yüzde 28, bazı virüs veya bakterilere maruz kalma yüzde 28 ve aşırı kilolu olma yüzde 29 en az bilinen kanser riski faktörleri olarak görülüyor." dedi.Prof. Dr. Şuayib Yalçın, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun, 1947 yılından beri, kanser konusundaki çalışmalarıyla birçok ilke imza attığını, kanser risklerini azaltmak için bireylerin bilgi ve davranışlarını değiştirmeye yönelik çalışmalarını 70’i aşkın yıldır sürdürdüğünü ifade ederek bu çalışmaları daha da ileri boyutlara taşıyacaklarını ifade etti.

Prof. Dr Kutluk“İnsanlarımızın farkındalıklarını arttırmak için her şeyi yapacağız“

Prof. Tezer Kutluk,bu yılın kampanya sloganı olan "Kararlıyım ve Yapacağım" sloganı ile ilgili şunları söyledi: “İnsanlarımızın kanser hakkındaki bilgi düzeylerini, farkındalıklarını arttırmak ve bu yolla kanser açısından riskli davranışları azaltmak için her şeyi yapacağız. Kararlıyım ve yapacağım” demek kanser konusunda bireyin, toplumun, basının, şirketlerin aklınıza gelen herkesin mücadelesi ile kanserle mücadelede bir yere varılır düşüncesiyle herkesin bu konuya adanmışlığını bu konuyu gündeminde öncelikli sıraya almasını sembolize eden bir söz. Altını farklı sloganlarla dolduruyoruz. Mesela ben Tezer Kutluk olarak sivil toplum adına kanserle mücadelede gücümün yettiğince çalışacağım diyorum. Bu sloganlar Cenevre’de kanser örgütü tarafından hazırlanan bütün dünyada kanserle ilgili kuruluşların kullandığı sloganlar.” şeklinde konuştu.  

“Tüm Gelir Derneğe Bağışlanacak”

Dünya Kanser Günü’nde Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu ile işbirliği yapan Biletix’in Genel Müdürü Kemal Erdine ise “Bugün Dünya’nın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen kanser konusunda Ticketmaster Türkiye, Biletix olarak kanser hastalığı araştırmalarına destek olmak için Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği ile birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Kanser konusunda farkındalığın artmasını, risklere karşı hayatımızda yapılması gereken davranış değişikliklerin herkesçe bilinir olmasını ve bu hastalığın tedavisi için gerekli olan tıbbi araştırmaların desteklenmesini önemsiyoruz. Bu amaç doğrultusunda çalışmalarımızın ilki olan 4 Şubat Dünya Kanser Günü’ne özel tasarlanmış Biletix hediye paketlerini www.biletix.com internet sitemizde ve satış noktalarımızda satışa sunduk. Paketlerin satışından elde edilen tüm geliri kanser araştırmalarında kullanılmak üzere Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği'ne bağışlayacağız.” dedi. 

Proje ile ilgili bilgi veren Biletix Genel Müdür Yardımcısı Hale Dündar Biga ise, “Kanser hastalığının tedavisi için gerekli bilimsel araştırmalara destek vermek hepimizin ortak sorumluluğu. Bu amaç doğrultusunda Ticketmaster International öncülüğünde başlatılan uluslararası girişim kapsamında, geçen yıl Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği ile birlikte çalışma kararı aldık. Bu yıl Biletix olarak yapacağımız çalışmaların yanında, derneğe kendi kampanyalarında destek vererek en üst seviyede fayda sağlamak isteğindeyiz.” şeklinde konuştu. 


Haber Resimleri