İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ’NDE ‘’SAĞLIK HABERCİLİĞİ VE GAZETECİLİK’’ PANELİ



-SMD BAŞKANI ERARSLAN: 

-‘’SAĞLIK HABERCİLİĞİ MEDYAYI YÖNETENLERİN UMURUNDA DEĞİL’’

-‘’TÜRK MEDYASININ GÜNDEMİ 3S; SİYASET, SPOR VE SAVAŞ’’

-‘’OYSA HEM MEDYANIN HEM ÜLKENİN GÜNDEMİ SAĞLIK, EĞİTİM VE KALKINMA OLMALI’’


Murat IŞIK / Sağlık Muhabiri. Net- BOLU

Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) Genel Başkanı Yusuf Ziya Erarslan, Türk medyasının gündemini yıllardır 3S’le meşgul edildiğini belirterek, ‘’Siyaset, spor ve savaş (SSS) haberleri dışında medyanın gündemi yok. Oysa ülkenin ve medyanın gündeminde sağlık, eğitim ve kalkınma (SEK) haberleri ilk sırada olmalıdır. Gelişmiş ülkelerde bu böyledir’’dedi. 

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen ‘’Sağlık Haberciliği ve Gazetecilik’’ konulu panel üniversite konferans salonunda yapıldı. 

Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) Genel Başkanı Yusuf Ziya Erarslan ve SMD Yönetim Kurulu Üyesi Mete Generaloğlu, iletişim ve tıp fakültesi öğrencilerine mesleki bilgi ve deneyimlerini paylaştılar. 

Panelde sağlık haberciliğine ve SMD’ye ilişkin bilgiler veren Erarslan ve Generaloğlu öğrencilerin soruları da yanıtladı.

Sağlık haberciliğinin gazeteciliğin en naif ve en stratejik alanı olduğunu anlatan Erarslan, ‘uzman sağlık muhabiri’ kavramının önemine işaret etti.

Sağlığın her şeyin başında geldiğini ifade eden Erarslan, sağlık haberlerinin de tüm haberlerin başında gelmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Türkiye’de medyayı yönetenlerin sağlık haberciliğini önemsemediğini ve bu nedenle sağlık haberlerine yeteri kadar yer vermediğinden yakınan Erarslan, şunları kaydetti:

‘’Türk basının gündemi 3S’ten oluşuyor. Siyaset, spor ve savaş (çatışma) haberleri. Oysa hem ülkemizin hem de medyamızın gündemi sağlık, eğitim, kalkınma (SEK) olmalıdır. Gelişmiş ülkelerde bu böyledir. Türk halkı medyadaki gereksiz siyasi polemiklerden bıktı usandı. Sağlık, eğitim ve kalkınmaya yönelik haberler ülkenin bir numaralı gündemi olmalı. Halkımız bazı ilaçlara erişimde güçlük çekersen, MR-tomografi için birkaç ay sonrasına randevu verilirken, üniversite hastaneleri malzeme tedarik edemediği için ameliyatları ertelerken, insanımız şehir hastanelerine gitmekte zorlanırken, eğitim sistemimizde onca sorun varken, ekonomik olarak halkımız günden güne köşeye sıkışırken medyanın sabah akşam siyasi polemiklerle halkı meşgul etmesi kabul edilemez. Bu nedenle gazetelerin trajı ve televizyonların haber izlenme oranı her geçen gün düşüyor. Türk milleti sağlıkta, eğitimde ve ekonomide neler yapılıyor bunu bilmek istiyor. Medyanın gündemi ile halkın gündemi çok farklı. Oysa medyanın gündemi milletin gündemi olmalıdır.’’

SMD Yönetim Kurulu Üyesi Mete Generaloğlu ise sağlıkta bir çok sorunun yaşanmasına rağmen, bunların medyada yeterince yer bulmadığını belirtti. 



Haber Resimleri