TÜRKİYE’DE HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ TÜTÜN KULLANIYOR




“31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü” nedeniyle tütünün zararlarına ilişkin güncel verilerin paylaşıldığı Hacettepe Üniversitesi Senatosu’nda, tütün kontrolü konusuna da dikkat çekildi.

Her yıl 31 Mayıs tarihini Tütünsüz Bir Dünya Günü olarak ilan eden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yılın temasını “Tütün Kullanımı ve Kalp ve Damar Hastalıkları Arasındaki İlişki” olarak bildirdi. 

Tütünsüz Bir Dünya Günü’nün özel gündem maddesi olarak belirlendiği senatoda, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın verileriyle; küresel düzeyde ölümlerin yüzde 31’ini oluşturan kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak dünyada her yıl 17,7 milyon kişinin yaşamını yitirdiği ve tütün kullanımının hipertansiyondan sonra kalp ve damar hastalıklarının en önemli ikinci nedeni olarak gösterildiği bilgisi paylaşıldı.

Hacettepe senatosunda yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de 2016 yılı itibarıyla 15 yaş ve üzeri her üç kişiden birisi (Yüzde 30,9) tütün kullanıyor. Bunların yüzde 43,7’sini erkekler,  yüzde 18,2’sini ise kadınlar oluşturuyor. Dünyada tütün kullanımı nedeniyle her yıl ölen kişi sayısı ise yedi milyon. 

Tütün dumanından pasif etkilenime maruz kalma oranının da çok yüksek olduğuna dikkat çekilen senatoda, hiç tütün kullanmayan 900 bine yakın kişinin pasif içicilikten dolayı her yıl hayatını kaybettiği belirtildi.

Hiç tütün kullanmama, kullananların bırakması ve tütün dumanından pasif etkilenimin önlenmesi amacıyla, tütün kontrolü konusunda bir uygulama ve araştırma merkezini de bünyesinde barındıran Hacettepe Üniversitesi, Beytepe ve Sıhhiye yerleşkelerinde birçok farkındalık çalışmaları yapıyor.

“Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü” hakkındaki kanun kapsamında, evrensel uygulamalarla da uyumlu olarak Hacettepe yerleşkelerinin açık alanlarında “Tütünsüz Alan” uygulamaları titizlikle sürdürülüyor.


Haber Resimleri